בעולם מוגשות מדי שנה תביעות עובדים כנגד מעסיקים על רקע פגיעות אורטופדיות כגון: פריצת דיסק גב תחתון, תסמונת התעלה הקרפאלית ועוד.
בניגוד לעבר בו רוב התביעות היו על רקע עבודה פיזית קשה (הרמת משאות), היום חלק גדול מהפגיעות הן של עובדים היושבים שעות רבות מול המחשב.
מהי חוות דעת ארגונומית?
אם עולה החשש לתביעה כדאי מאוד להיעזר במומחה ארגונומי שיבדוק האם סביבת העבודה, אופי העבודה, העומסים - עלולים לגרום לפגיעות אורטופדיות.
המומחה הארגונומי מאתר את גורמי הסיכון, מנתח את אופי הפעולות והמטלות, בודק את עומסי העבודה ובודק האם סביבת העבודה עלולה להיות הגורם המרכזי לפגיעה.
מתי כדאי להשתמש בחוות דעת ארגונומית?
ישנן 2 סיבות עיקריות לפגיעות:
אופי העבודה
עמידה או ישיבה ממושכת, הרמת משאות או תנועות חוזרניות.
סביבת עבודה לקויה מבחינה ארגונומית
כיסא לא תקין, כיסא לא תואם למידות העובד, שולחן צר הגורם למסך המחשב להיות קרוב מדי, סביבת עבודה צפופה הגורמת למנחי עבודה בעייתיים ויוצרת נקודות לחץ על מפרקי הגוף השונים.
מה ההבדל בין חוות דעת ארגונומית לבין חוות דעת אורתופדית או תעסוקתית?
האורטופד רושם בחוות הדעת את סוג הפגיעה, ההגבלות שלה, חומרתה וזמן ההיעדרות המומלץ.
המומחה הארגונומי מנסה למצוא את הקשר הסיבתי בין הפגיעה לסביבת העבודה.
איך מצמצמים את הסיכוי לתביעה ארגונומית?
מעסיק חכם ידאג לעמוד בסטנדרטיים ארגונומיים על ידי כך שייעזר ביועץ ארגונומי לבדיקת סביבת העבודה, איתור גורמי הסיכון, הכנת דו"ח ארגונומי להערכת הסיכונים ומתן המלצות לשיפור.
מימוש ההמלצות של היועץ הארגונומי יקטין משמעותית את הסיכון לפגיעות ולתביעות.
חוות דעת ארגונומית או ייעוץ ארגונומי מקדים עשוי להציל ארגונים וחברות מפני תביעות כספיות גדולות ומשמעותיות.
דלית בן טובים מומחית לארגונומיה, מנהלת מקצועית של חברת ארגו פור יו בע"מ, החברה המובילה ליעוץ ארגונומי וקידום בריאות באירגונים.משמת כיועצת הבית של חברת Google ישראל, NDS, מכון וייצמן.